Kemiallinen ankkuri on ankkurointimassa, joka koostuu 2-komponenttisesta massasta. Kemiallisessa ankkuroinnissa kierretangot tai raudoitustangot kiinnitetään betoniin, muuraukseen tai muuhun rakennusmateriaaliin käyttämällä 2-komponenttista kemiallista ankkuria. Kun levität kemiallista ankkuria, hartsi (komponentti A) ja kovete (komponentti B) sekoittuvat pakkauksen mukana tulevassa mikserisuuttimessa. Tämä käynnistää kemiallisen reaktion, joka seurauksena massa kovettuu kemialliseksi ankkuriksi.

Kemiallinen ankkurointi

Kemiallinen ankkurointimassa levitetään porauksen ja reiän puhdistamisen jälkeen. Tämän jälkeen kierre- tai raudoitustanko työnnetään porausreikään kiertävällä liikkeellä. Kemiallinen ankkurointimassa ei ole liima. Sen sijaan massa kovettuu ja alkaa sopeutua porausreiän epätasaisuuksiin. Siksi on erittäin tärkeää, että porausreiän pinta on karkea ja pölytön optimaalisen tartunnan takaamiseksi.

Chemisch anker plafond

Kemiallisen ankkurin kuivumisaika

Kemiallinen ankkuri kovettuu kahden komponentin välillä tapahtuvassa kemiallisessa reaktiossa. Kuten kaikissa kemiallisissa reaktioissa tämän reaktion nopeuteen vaikuttavat pintojen lämpötila, ympäristö ja itse kemiallinen ankkuri. Mitä kylmempi lämpötila on, sitä hitaammin kovettuminen etenee.

Kovettumisaika määräytyy myös hartsityypin mukaan. Polyesteri- ja vinyyliesteripohjaiset kemialliset ankkurit kovettuvat paljon nopeammin kuin esimerkiksi epoksipohjaiset kemialliset ankkurit. Tuotteiden teknisissä tiedoissa mainitaan aina, mikä kovettumisaika on otettava huomioon

draadstangen in beton

2-Komponenttinen kemiallinen ankkuri

Tuotteen mukana toimitettu mikserisuutin varmistaa kahden komponentin erittäin tasaisen sekoittumisen. Mikäli haluat käyttää pakkausta monta kertaa on käyttökertojen välissä vaihdettava uusi mikserisuutin (Mikäli tuote on kuivunut suuttimeen). Jos viimeistelet useita kiinnityspisteitä peräkkäin, samaa suutinta voidaan käyttää uudelleen. Kun aloitat uuden patruunan pursota aina ensin massaa pahvin päälle niin kauan kunnes massa on yhteänäisen väristä. Levitys tehdään tavallisella patruunapuristimella.

Lisätietoja Soudalin kemiallisten ankkureiden asennuksesta ja käytöstä löytyy teknisistä tiedoista ja itse tuotteen etiketistä